Vila Aleksandra - Utjeha

Objekat smješten na samoj obali mora u jednom od najljepših predjela Crnogorskog primorja. Daleko od svakodnevne gužve i buke ovdje možete pronaći svoj mir, uživajući u kupanju u moru ili bazenu , a potpuno osvježenje pruža Vam i letnji bar koji je od ove godine otvoren u sklopu vile.

Vila Aleksandra je moderno uređen objekat koji u svom sastavu ima 16 apartmana, koje karakterise prostranost, opremljenost i funkcionalnost.

Svi apartmani sa svojih terasa imaju predivan pogled na morskupučinu i obližnju plažu. Vilu karakteriše i to što u svom sastavu ima i obezbeđena parking mjesta i nekoliko garaža gdje posjetioci mogu bezbijedno ostaviti svoj automobil.

Ponuda u vili Aleksandra je upotpunjenja i mogućnošću iznajmljivanja skutera /jet-ski/ i čamca /gumanjak/čime će naši gosti biti u prilici da uživaju u svim čarima mora i zabave.

Za sve potencijalne goste u našim apartmanima moguće je organizovanje prevoza do vile ili obratno ukoliko je to potrebno. Da užitak u našoj vili bude potpun moguće je organizovati i masaže po želji naših gostiju, gdje će vas opustiti ruke poznatih majtora masaže.

Još jedna od novina od ove godine je ta da će u sklopu vile raditi i prehrambena prodavnica, gdje ćete bez oblaska u grad moći da nabavite sve potrebne namjernice kako bi Vam boravak bio nezaboravan.

Boravak kod nas Vam pruža savršen odmor u potpuno prirodnom ambijentu koji odudara od svakodnevnog života, gdje ćete se uz šum mora i krik galebova osjećati potpuno spokojno i nesvakidašnje.
U T J E H A

Prelijepa plaža Val Maslina ili Utjeha kako se najčešće naziva se nalazi na 12-om kilometru od Bara prema Ulcinju magistralnim putem. Plaža je duga 185m, široka 28m ili ukupne površine od 5250m2., a kapacitet plaže je 1500 kupača.
Neposredno iza plaže se nalazi hiljadugodišnji maslinjak po kome je i plaža dobila ime.

Plaža je opremljena svom potrebnom infrastrukturom. Postoji  marina, tuš kabine, kompletan plažni mobilijar, ugostiteljski objekti i vrlo je pogodna za sportove na vodi, ronjenje i ribolov.
Čista voda i savremeno opremljeno kupalište su uticali da plaža dobije plavu zastavicu priznanje koje dobijaju 10 najuređenijih plaža u Crnoj Gori.

Na ovoj plaži se nalazi jedno od najatraktivniji kupališta na Crnogorskom primoruj - kupalište Rocky Beach, prelijepi kompleks sa dva bazena na samoj obali mora sa prelijepim ljetnjim barom i restoranom. Noćni život na plaži je vrlo bogat i raznovrstan, u ponudi imate club Paradiso, gdje ćete uz najnovije svjetske hitove moći uživati do ranih jutarnjih časova. Takođe u obližnjem restoranu "Utjeha" možete uživati u morskim i drugim specijalitetima pripremljenim od vrsnih majstora kulinarstva.

B A R

Na samo 14 kilometara od Vile nalazi se grad Bar, moderan grad, širokih bulevara, okružen mediteranskim rastinjem, predstavlja najveće turističko-nautički centar na ulazu u Jadransko more.

Klima Bara određena je blizinom dvije velike vodene površine / Jadransko more i Skadarsko jezero/ i planinskim masivom Rumije.Odlikuje se dugim i toplim sušnim ljetima, a blagim i kišovitim zimama.Maksimalne srednje temperature u julu su 23.5 c a minimalne srednje mjesečne u januaru 8.3 c.Kupališna sezona traje od sredine maja do sredine oktobra, kada temperatura vode dostiže i do 26 c.

STARI BAR, nalazi se na strmoj litici, nepristupačnoj sa tri strane, u podnožju planine Rumije. Odbram­beni položaj i izvor pitke vode, bili su najvažniji razlozi što se Stari Bar, za razliku od ostalih gradova na primorju, našao na oko 4 km udaljen od morske obale. Ovaj grad, čiji su građani živjeli od zanatstva, trgovine i gajenja maslina izgrađivan je sukcesivno tokom vjekova. Najstariji djelovi su na isturenom platou jedne hridi gdje se nalazi kapija grada u iz X-XI vijeka. Nedaleko odavde, izdvojena od naseljenog dijela, nalazi se Citadela koja je imala isključivo odbrambeni karakter. U gradu se i danas nalaze ostaci mnogobrojnih crkava različitih stilova iz raznih perioda. Sačuvani su temelji romanogotske katedrale Sv. Đorđa iz XI vijeka, zatim dvije gotske crkve Sv. Katarine i Sv. Venerande. Iz turskog perioda su barutana i amam. Zapadni dio grada utvrđen je kasnije, najprije u XIV vijeku, a zatim u doba venecijanske uprave u XVI vijeku. U ovom dijelu grada nalaze se ruševine crkve Sv. Nikole koju je podigla najvjerovatnije u XIII vijeku Jelena Anžujska, žena srpskog kralja Uroša. Na malom raskrsnom trgu u centaru grada, dobro očuvana crkva posvećena Sv. Jovanu Vladimiru. Izvan grada, sjeverno od gornje tvrđave, nalaze se dobro očuvani ostaci akvadukta iz XVI i XVII vijeka vodovoda koji je dovodio vodu iz planine u grad. Najnovijim arheološkim istraživanjima, otkri­vena je keramika iz VIII-VI v.p.n.e. iz vremena kada je ovdje bilo ilirsko naselje.

Stara maslina na Mirovici, živi spomenik prirode,zakonom zaštićena 1963, jedna od najstarijih stabala masline na svijetu, stara preko dva milenijuma. Legenda kaže da su se pod njenom krošnjom mirile zavađene porodice.

Skadarsko jezero – najveće jezero na Balkanu i najveći rezervoat ptica močvarica u Evropi.Specifičan eko sistem, raspolaže sa 270 vrsta ptica i preko 40 vrsta riba.Kulturno-istorijski spomenici, sa manastirima i utvrđenjima skoncentrisani su na živopisnim ostrvima nazvanim gorice.

Mesto gde se čuda dešavaju - Manastir Ostrog

Ako se za neki kulturno-istorijski i religijski spomenik može reći da je Crna Gora prepoznata u svetu ne samo hrišćanstva već i islama, to je sigurno manastir Ostrog. Svetilište, izuzetan spomenik i svedočanstvo kulture i istorije crnogorskog naroda, Ostrog je mesto koje godišnje poseti i do million ljudi. Sve ovo upućuje da Crna Gora ima izuzetne mogućnosti da se pozicionira i na svetskoj mapi religijskog turizma, jer osim Ostroga i brojnih manastira i crkava, te vrednih nalazišta, ova zemlja na pravi način predstavlja mešavinu vera.

Manastir Ostrog najznačajniji je centar verskog hodočašća na ovim prostorima - svetilište sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Manastir je saborno mesto pripadnika pravoslavne, islamske i katoličke veroispovijesti. Podigao ga je sveti Vasilije Ostroški 1666. godine ispod Ostroških greda. Prema narodnom predanju, sedam godina posle smrti, njegovo telo nađeno je celovito. Sarkofag sa svečevim moštima od tada se nalazi u crkvi Vavedenja Bogorodice u Gornjem manastiru, koji je uvučen u prirodno pećinsko udubljenje. Smešten na samim liticima stenovitog planinskog masiva, manastir predstavlja pravo čudo prirodne lepote. Sveti Vasilije smatra se čudotvorcem i isceljiteljem i najveći je crnogorski svetac.

Ostrog je najveće hodočasničko mesto u Crnoj Gori gde dolaze vernici iz svih krajeva sveta, naročito leti u vreme održavanja tradicionalnih sabora. Manastir se nalazi između Danilovgrada i Nikšića. Prema običajima, do Gornjeg manastira u kome se nalaze mošti Svetog Vasilija, ne valja ići kolima, već bos i peške, kroz malu šumu, poput hodočasnika. Ovde dolaze siromašni i bogati iz svih krajeva da nađu životu i duši leka. Ostrog je mesto gde se još jedino na svetu čuda zaista i dešavaju. Impresivna slika manastira u strmoglednim liticama ostaje nezaboravna vizura. Donji manastir sa crkvom Svete Trojice iz 1824, konakom i bogoslovijom iz 1742. godine, posebno je svetilište hodočasničkog mesta.


A D A B O J A N A

Ada Bojana je vještačko izgradjeno riječno ostrvo koje je nalazi na samom kraju Velike Plaže – mjestu gdje se Rijeka Bojana uliva u Jadransko more. Nakon velike oluje u 19-om vijeku, brod Merito se usidrio na Adi Bojani. Danas se to mjesto smatra nacionalnim parkom.

Ada Bojana je posebno atraktivna pred zalazak sunca – kada se neverovatni sklop boja mora, sunca, i pijeska sjedinjava u jedno. Internacinalna Skola (Windsurfing-a) na Adi Bojani, otvorena je još 1975. godine, a danas predstavlja jednan od najsavremenijih centara za obuku u ovom sportu. Početnici preferiraju ravnu površinu jezera dok se ne izvješte, a poslije samo nedelju dana obuke sa profesionalnim instruktorima, možete steći dovoljno samopouzdanja da isprobate Vaše vještine na talasima Jadrana.

Kada je suviše vruće da dane provodite na pijesku Ulcinjeske plaže, utočiste možete naći u jednoj od drvenih koliba na rijeci Bojani. Tu možete videti neobičnu “Kalimeru” – jedan od antičkih načina pecanja, i možda čak i okusiti neke od svežih specijaliteta iz mora. Neki od najboljih restorana nalaze se duž rijeke, odakle možete da posmatrate kako se sveži morski plodovi vade iz mora i pripremaju pred vašim očima.

TARA

Mnogi je nazivaju Suzom Evrope, plahovita, cista i divlja rijeka Tara, ogromna je vodena masa nastala od snijega i kisa. Nalazi se na podrucju Nacionalnog parka "Durmitor". Izvire u planinskom masivu na sjeveru zemlje i tece duzinom od cak 140 km. Vjekovna erozija tla je ucinila da se na duzini od 82 km formirao kanjon drugi po velicini u svijetu, odmah iza kanjona Kolorada. Njegova dubina na pojedinim djelovima dostize cak i do 1300 m. Obale Tare su strme, sa sumom koja se poput plamenih jezika uspinje iz hladnoce i dubine kanjona.

Samo na rijetkim dijelovima Tara ostavlja utisak mirne rijeke. Rijetka mjesta koja se mogu gaziti nazivaju se gazovi. Nedaleko od Bistrice, korito Tare je na jednom mjestu toliko usko da se prema kazivanju mjestana nekada u nevolji prelazilo jednim skokom. To neobicno mjesto se naziva Djavolje Lazi.

Oko same rijeke raste vegetacija: crni bor, crni grab, crni jasen, brijest, lipa, a zatim u visim predjelima, iznad stijena, raste hrast kutnjak, obicni grab, klen, bukva. U najvisim predjelima kanjona, preko 1000 m, nalaze se prostrane sume jele i smrce. Izuzetna vrijednost su sume crnog bora. Najvrjednija suma crnog bora je "Crna poda", rijetko visokih stabala i punodrvnosti. Stabla su visoka i do 50 m i stara 400 godina.

Rafting - avantura zbog koje smo i došli

Adrenalin, suze u očima, i nezaboravna ekstaza su ono što raftnig čine avanturom u prirodi.Rafting je organizovan u dve grupe, prva grupa ljudi koja kreće rano ujutru – ranoranioci, i druga grupa koja kreće po povratku ranoranioca, tzv. noćne ptice. Sam rafting se odvija od Brštanovice do Šćepan polja i traje od 2 sata. Na tom potezu, u dužini od 18 kilometara, smenjuju se penušavi i uzbudljivi bukovi Brštanovački buk, buk Ćelije, bukovi pod borovima, gornji i donji Vjerinovića buk, buk Uzlup… U toku raftinga praviće se kratke pauze kako bi se odmorili, slikali prirodu, nazdravili i sačekali ostale koji kasne. U toku raftinga moguće je poneti foto aparate koji će se držati u specijalnoj posudi kako se ne bi umokrili. Sa Vama će u svakom raftu biti vodja rafta – raft skiper, iskusni i profesionalni rafter, koga cela posada sluša. On je, pre svega, zadužen da brine o sigurnosti rafta i svih nas u njemu. Ne zaboravite da je rafting kolektivni sport, gde je od izuzetne važnosti dobra koordinacija i organizacija svih. Rafting se takođe koristi i za stvaranje timova, tzv. ,,tim bilding“, npr. ko prvi prestane da vesla, taj će prvi sutra i odustati u poslu…

Dakle, pošto se raft naduva, svako dobija opremu, koja se sastoji od odela od neoprena i sigurnosnog pojasa. Što se tiče garderobe koju treba da obučemo kada idemo na rafting, uglavnom se praktikuje kostim za kupanje, ali s obzirom da ćemo tokom raftinga ulaziti u bukove i iz njih izlaziti mokri, a temperatura vode je oko 4 stepena, možete poneti i majce, šalove, kape, zastave…

Nakon što stignemo (živi) do Šćepan polja, izduvamo raft i spakujemo ga, tamo će nas čekati prevoz sa suvom garderobom, tako da nema potrebe da brinete da li ćete vlasniku kombija umokriti sedišta.

 Plaža Utjeha

Bar